Vanaf 0.00 euro.
Open Archivaris logo

Open Archivaris

Momenteel beperkt beschikbaar vanwege grote drukte. Donaties voor meer capaciteit worden op prijs gesteld.

Openbare informatie

Open Archivaris maakt openbare documenten van Nederlandse overheden vindbaar en archiveert ze. Het kan gaan om actief openbaar gemaakte documenten evenals documenten op basis van de wob of who.

Voor de rechtszekerheid van burgers, bedrijven en overheden is het nodig om achteraf te kunnen vaststellen wat de geldende situatie op een moment in de tijd was ("inzichtsmoment"). Online is een indruk van de feitelijke situatie vaak niet voldoende reconstrueerbaar: systemen worden uitgezet, documenten worden verplaatst of per abuis te vroeg offline gehaald, zoeksystemen zijn gericht op het werkproces i.p.v. gebruik door burgers. Ook komt het voor dat grote delen van websites met actuele overheidsstukken niet vindbaar zijn vanuit Google.

Open Archivaris helpt burgers, bedrijven en overheden om sneller inzicht te krijgen. Dat versterkt het vertrouwen in de correcte uitvoering van de wetten en regels en biedt "markttucht" om eventueel sociaal ongewenst of onrechtmatig gedrag te voorkomen. Open Archivaris is geen alternatief voor wettelijke vastlegging, maar verlaagt het aantal vragen aan overheden en maakt het gemakkelijker om inzicht te krijgen en concrete vragen te stellen.

Vindt u Open Archivaris handig? Kijk dan ook eens naar de onderstaande (externe) tools.

Webpagina weg?: Wayback Machine

Webpagina weg?

Wayback Teletijdmachine

Wayback Machine
Mis je documenten?: WOB Knop

Mis je documenten?

Vraag ze op met de wob-knop

WOB knop
Archiveer webpagina: Archive.is

Webpagina vastleggen

Archiveer webpagina

archive.is
Mailtje bij wijziging: Distill.io

What's going on?

Mailtje bij wijziging

distillio

Contact

Stichting Common Sense in Actie